
HVS HOOGSPANNINGSBATTERIJ
Wat is een hoogspanningsbatterij?
Hoogspanningsbatterijen (HV-batterijen, high voltage) hebben meestal een spanning van rond de 200V tot 800V. Ze kunnen sneller laden en ontladen dan LV-batterijen en kunnen, mits de batterij voldoende capaciteit heeft, makkelijker zonder extra hulp stroompieken opvangen.
Met een laagspanningsbatterij lukt dit niet. Aangezien P (vermogen) = I (stroom) x U (spanning), zou er bij een combinatie van piekvermogen en de lage spanning een onbeheersbare hoeveelheid stroom door de kabel van de batterijen naar omvormer moeten gaan.
Een hoogspanningsbatterij is te vergelijken met een dunne tuinslang met een hoge druk. Als je deze tuinslang aansluit op een watertank die je op zolder hebt gezet, is er bij het openzetten van het kraantje een grotere uitbarsting van water dan bij een dikke tuinslang met een lage druk. Precies zo is er bij een dunne stroomkabel met een hoge druk (de hoogspanningsbatterij) een grotere uitbarsting van energie dan bij een dikke stroomkabel met een lage druk (de laagspanningsbatterij).
Met een slim gekozen hoogspanningsbatterij (die voldoende opgeladen is op het piekmoment) is het niet altijd nodig om de aansluiting van je klant te verzwaren. Je klant bespaart dus op de eenmalige en jaarlijks terugkerende kosten van een zwaardere aansluiting.
Voordelen hoogspanningsbatterij
- Omvormer en batterij hoeven niet bij elkaar in de buurt te staan (de omvormer kan bijvoorbeeld op zolder en de batterij in de garage)
- Laden en ontladen sneller dan laagspanningsbatterijen
- Geschikt voor huishoudens of commerciële panden met een grotere energiebehoefte
- Hoger rendement dan bij een laagspanningsbatterij. Er is minder energieverlies in de kabel tussen de omvormer en batterij en ook de DC-AC-conversie is efficiënter. Van 300-500Vdc naar 230Vac is immers minder 'werk' dan van 48Vdc naar 230Vac.
- Nadelen hoogspanningsbatterij
- Duurder in aanschaf, al wordt het verschil met laagspanningsbatterijen kleiner
- Hogere spanning kan potentieel gevaarlijker zijn
- Heeft in de regel meer last van zelfontlading dan een laagspanningsbatterij
In welke situaties kun je het beste voor een hoogspanningsbatterij kiezen?
Een hoogspanningsbatterij is de beste keuze als jouw klant een grote energiebehoefte heeft (denk aan 3 fasen-apparatuur zoals een warmtepomp en een inductieplaat) en stroompieken wil kunnen opvangen zonder zijn aansluiting te hoeven verzwaren.
LVS LAAGSPANNINGSBATTERIJ
Wat is een laagspanningsbatterij?
Een laagspanningsbatterij (LV-batterij, low voltage) is een batterij met een spanning van maximaal 60Vdc. De 'druk' is dus veel lager dan bij een hoogspanningsbatterij. Vergeleken met een hoogspanningsbatterij gaat er bij een laagspanningsbatterij meer stroom door de kabel. De stroomkabel moet dus dikker zijn dan bij een hoogspanningsbatterij.
Een laagspanningsbatterij is te vergelijken met een dikke tuinslang met een lage druk. Als je deze tuinslang aansluit op een watertank die je op zolder hebt gezet, is er bij het openzetten van het kraantje een minder grote uitbarsting van water dan bij een dunne tuinslang met een hoge druk. Precies zo is er bij een dikke stroomkabel met een lage druk (de laagspanningsbatterij) een minder grote uitbarsting van energie dan bij een dunne stroomkabel met een hoge druk (de hoogspanningsbatterij).
Vanwege deze lage druk hebben laagspanningsbatterijen vaak hulp van het elektriciteitsnet of het PV-systeem nodig om direct stroom te kunnen leveren. Iemand die apparaten met een hoog vermogen wil aansturen met alleen een thuisbatterij heeft aan een laagspanningsbatterij dus vaak niet voldoende.
Voordelen laagspanningsbatterij
- De capaciteit in kWh is gemakkelijker uit te breiden door een parallelle laagspanningsbatterij, omdat de spanning gelijk blijft, ongeacht hoeveel batterijen je toevoegt.
- Goedkoper te produceren en dus goedkoper in aanschaf, al wordt het prijsverschil met hoogspanningsbatterijen wel kleiner.
- Wordt in sommige opzichten als veiliger ervaren. Wat nog steeds betekent dat je moet weten wat je doet als je een laagspanningsbatterij installeert.
- Loopt minder snel leeg en is daardoor meer geschikt voor off-grid.
Nadelen laagspanningsbatterij
- Omvormer en batterij moeten bij elkaar in de buurt staan, omdat er meer stroom door de kabel gaat en er dus een dikkere kabel nodig is dan bij een hoogspanningsbatterij.
- Laadt en ontlaadt trager, dus niet geschikt voor panden met een grote energiebehoefte.
- Minder efficiënt dan een hoogspanningsbatterij: spanning op de DC-bus ligt doorgaans rond de 300-500V. De omvormer moet dus harder werken (DC-DC-conversie) om de ingangsspanning terug te brengen tot rond de 48V.
In welke situaties kun je het beste voor een laagspanningsbatterij kiezen?
Een laagspanningsbatterij is geschikt in de volgende situaties:
- In het geval dat er weinig laad-/ontlaadvermogen nodig is. Het is dus lastig om een laagspanningsbatterij te combineren met apparaten met een hoog vermogen zoals een inductieplaat of een warmtepomp.
- In het geval van volledig off-grid (denk bijvoorbeeld aan off-grid tiny houses die koken op gas en verwarmen met een houtkachel).
- In het geval dat de batterij niet het hele jaar door gebruikt wordt (denk bijvoorbeeld aan een vakantiehuisje).
- In het geval dat de C-waarde (kW gedeeld door kWh) aanzienlijk lager is dan 1. Dit betekent dat de capaciteit (kWh) belangrijker is dan het vermogen (kW). Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een woning enkele dagen zonder netstroom zit, maar de koelkast en verlichting niet mogen uitvallen. Uiteraard is het in dit geval niet mogelijk om 3 fasen-apparatuur die veel vermogen vraagt te gebruiken.
Conclusie
Het is dus per situatie afhankelijk. Wij willen je graag helpen bij het maken van de juiste keuze. Neem hiervoor contact met ons op!