
Koop je een elektrische auto, dan wil je die natuurlijk kunnen laden. Maar waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een laadpaal? In deze blog delen we een paar verrassende aandachtspunten én enkele vragen die je jezelf voor de aankoop moet stellen.
Aandachtspunt 1: het laadvermogen van de onboard charger van jouw elektrische auto
Met welk vermogen je kunt laden, hangt af van drie dingen:
- de aansluiting in de meterkast (lees daar deze blog over);
- het maximale laadvermogen van de laadpaal;
- het maximale laadvermogen van de onboard charger van de auto.
Veel mensen kijken alleen naar de eerste twee punten en vergeten te checken wat hun elektrische auto eigenlijk aankan. Het kan echter zijn dat jouw elektrische auto niet geschikt is voor 3-faseladen. Je kunt je auto dan wel laden aan een laadpaal met 3-faselader, maar met maximaal een derde van het laadvermogen. Een laadpaal met een 1-faselader is dan wellicht een betere keuze. Ook kan het zijn dat jouw auto niet geschikt is voor maximaal 22 kW laden, terwijl jij dit wel graag zou willen.
Kijk dus eerst naar het laadvermogen van de onboard charger van jouw elektrische auto, voordat je vol enthousiasme een laadpaal uitzoekt. Zo weet je zeker dat de laadpaal waar jouw oog op valt ook daadwerkelijk geschikt is voor jouw auto. Want hoewel je jouw auto wel veilig kunt opladen aan een paal met meer fases of met een hoger maximaal vermogen dan je auto, ligt de laadsnelheid dan lager. En omdat het aantal kW én het aantal fases mede de prijs van een laadpaal bepaalt, zou het zonde zijn als je betaalt voor iets waar je niet optimaal gebruik van kunt maken.
Aandachtspunt 2: de verschillen tussen een laadpaal met een vaste kabel en een laadpaal met alleen een socket
Je kunt kiezen voor een laadpaal met een vaste kabel of voor een laadstation met alleen een socket (en dus een losse kabel). Beide opties hebben voor- én nadelen.
Een laadpaal met een vaste kabel
Met een vaste kabel zit er permanent een laadkabel vast aan de laadpaal. Wil je jouw auto laden, dan hoef je alleen maar de stekker van de kabel in de auto te doen. Laden gaat zo lekker snel en gemakkelijk! Bovendien hoef je nooit een vieze kabel op te bergen die op de grond heeft gelegen. Komt jouw laadpaal buiten te staan, houd er dan wel rekening mee dat je een vaste kabel af en toe moet schoonmaken. Door wind en regen kan er namelijk water en zand in de kabel terecht komen. Onderhoud je de laadkabel goed, dan is er echter niets aan de hand. Een ander nadeel is dat een vaste kabel in het zicht hangt, wat misschien wat slordig oogt. Ook hebben niet alle elektrische auto’s dezelfde stekker, en met een vaste kabel kun je dus niet alle auto’s elektrisch laden.
Aandachtspunt 3: wel of geen Dynamic Load Balancing
Het opladen van een elektrische auto vraagt veel van de elektriciteitscapaciteit van je woning of bedrijfspand. Zijn er meer apparaten die - oneerbiedig gezegd - ‘energie vreten’, zoals een boiler of inductiekookplaat, dan ligt overbelasting op de loer. Om stroomuitval te voorkomen kun je kiezen voor een laadpaal met Dynamic Load Balancing. Hiermee ben je verzekerd tegen overbelasting van je energienetwerk. Het systeem meet elke seconde hoeveel stroom er wordt afgenomen en grijpt in wanneer overbelasting dreigt. Hoe? Door tijdelijk minder stroom naar de laadpaal te sturen. De accu van jouw elektrische auto laadt dan tijdelijk iets minder snel op. Maar het werkt ook andersom: merkt het systeem dat er in huis of in het pand weinig stroom wordt gebruikt, dan krijgt de auto meer ampères en laadt de accu sneller. En Dynamic Load Balancing is ook ideaal voor zakelijke rijders. Laden er bij jouw bedrijfspand meerdere elektrische auto’s tegelijkertijd op, dan kun je via het systeem een prioriteit instellen. De auto die als eerste weg moet, wordt dan het snelst opgeladen.
Nóg een paar vragen die je jezelf moet stellen als je een laadpaal wilt kopen
- Bij een laadpaal met een vaste kabel: hoe lang wil ik dat de kabel is?
- Hoe snel wil ik kunnen laden: 3,7 kW? 7,4 kW? 11 kW? Of zelfs 22k W?
- Is mijn meterkast geschikt voor 1-faseladen of 3-faseladen?
- Waar wil ik de laadpaal plaatsen (en bedenk: hoe verder weg van de meterkast, hoe hoger de prijs)? En waar móet ik de laadpaal plaatsen (aan welke kant zit de tankdop)?
- Wil ik een staande laadpaal of een laadstation op een paal?
- Wil ik dat het laadstation als eerste de zonnestroom gebruikt die ik opwek?
- Vind ik het belangrijk dat mijn laadstation op slot kan, zodat alleen ik toegang heb?
- Moeten de kosten van het laden automatisch met mijn werkgever worden verrekend?
Heb je nog steeds vragen? Neem dan contact met ons op! KLIK HIER voor een gratis advies aanvraag.